Hydrogenlastebiler

Det har vært en rivende utvikling for hydrogendrift i tyngre kjøretøy de senere årene. Fra å lenge være en visjon et stykke fram kommer nå en rekke hydrogenlastebiler i uttesting og drift under de kommende årene i Norge, Europa og USA.

Det er særlig takket være uttesting av hydrogenbusser gjennom ulike FoU-demonstrasjonsprogram de siste ti årene, som har muliggjort at teknologien nå har modnet  til et tilstrekkelig nivå for å integreres med en raskt voksende elektrifiseringstrend i lastebilbransjen.

Nikola One - langdistanse semitrailer

Nikola One blir en amerikansk "klasse 8-truck" for langdistansetransport bygget for USA, med heftige spesifikasjoner og ekstremt lang rekkevidde. Mer detaljert info er ventet til årsskiftet 2018. Nikola har mottatt vanvittige 8000 forhåndsbestillinger, og erfarte så stor suksess ved lanseringen av lastebilen i desember 2016 at de måtte stoppe forhåndssalget inntil videre. I Norge har Tine, Tenden Transport og VT-gruppen bestilt biler så langt, og flere har meldt sin interesse.

SCANIA H2 truck

ASKO blir Europas første lastebilkunde for hydrogendrevne lastebiler fra Scania. De første bilene skal leveres i 2018, og er ventet å ha ca 400 km daglig rekkevidde. Flere detaljer om lastebilmodellen er ventet å komme i løpet av høsten 2017.

Toyota "Project Portal" Fuel Cell Truck

Toyota har sammen med en rekke parnere jobbet med å utvikle en såkalt "Class 8 Drayage truck", en tung trekkvogn kapabel til å trekke en last på 36 tonn, med tilsvarende 670 HK under panseret.

ESORO - Emoss/PowerCell hydrogenlastebil for sveitsiske COOP

Parallelt med ASKOs utvikling av hydrogenlastebilprosjekt, har også den sveitsiske logistikkoperatøren COOP kjørt et utviklingsprogram sammen med kjøretøyutvikleren Esoro og lansert Europas første "fullblods" hydrogenlastebil.

Medlemmer