Solaris Urbino 18 hydrogen + batteri/trolley leddbuss

Polske Solaris, en velbrukt bussleverandør med flere hundre busser i trafikk bl.a. i Osloregionen, har testet to prototype Urbino 18 electric med brenselcelle-rekkeviddeforlenger i Hamburg siden 2014. Solaris fikk i 2016 en ny stor kontrakt med bussoperatøren i Riga for 10 stk trolley-busser med tilsvarende brenselcelle-rekkeviddeforlenger som vil settes i drift fra høsten 2017.

Solaris Urbino 18 hydrogen + batteri/trolley leddbuss

In figures (Hamburg version):

Fuel Cell System : 100 kW
Battery System : 120 kW
Hydrogen storage system : 9 tanks, 350 bar
Full tanks capacity : 45 kg 
Range: Over 300 km between each fuelling and recharging

Disse elektriske bussene har relativt stor batteripakke som kan lades ved endestoppene, men bruker en 100 kW brenselcelle for ekstra rekkevidde. Dette konseptet er ekstra aktuelt i Norge da det er smart og energieffektivt - da det øker bruksområdet for elektriske busser samtidig som det senker infrastrukturkostnadene, siden hurtigladeplasser på busslinjer vil bli vanskelig og kostbart å bygge ut i omfattende skala.

Trolley-versjonen av hydrogenelektriske busser som skal leveres til Riga får vi vite mer om i løpet av høsten 2017 - men denne bussmodellen vil bli særlig attraktiv i byer som har et grunnleggende kjøreledningsnettverk for trolleybusser, men hvor det er for dyrt til å bygge disse for langt ut fra bysentrum. Bussene svitsjer automatisk over til hydrogendrift når de kommer utenfor trolleynettverket. I Norge kan dette særlig være aktuelt i Bergen,  men også i Stavanger hvor trolley-nettverk er under diskusjon.

Solaris er en innovativ bussprodusent som satser tungt i Skandinavia, og sikter mot å levere hydrogenbusser til kommende bussflåter også i Danmark og Sverige.

Les mer her: http://fuelcellbuses.eu/wiki/concepts-fuel-cell-buses/articulated-buses-1875-m 

Brenselcelle-batteriversjon i Hamburg: http://www.kiepe.knorr-bremse.com/news/press-releases/weltpremiere-in-hamburg-zero-emission-betrieb-startet-mit-elektrobussen-von-solaris-und-vossloh-kiepe 

Trolley-hydrogenbusser til Riga: http://ballard.com/modules-display/news-releases/2016/11/29/ballard-signs-supply-agreement-with-solaris-receives-initial-order-for-10-fuel-cell-modules-for-trolley-buses 

 

Medlemmer