Yara inngår bindende avtale om karbonfangst og -lagring

Yara investerer i karbonfangst og -lagring i Nederland og undertegner verdens første avtale som trer i kraft om fangst, transport og lagring av CO2 på tvers av landegrenser. - For å dekarbonisere industrien må vi skalere opp, sa Yaras Vibeke Rasmussen fra scenen på European Hydrogen Week 2023.

22 nov. 2023

- Det er behov for et langt høyere budsjett i den europeiske hydrogenbanken, og vi må ta i bruk både fornybart og lavkarbon hydrogen. Her er det viktig at det perfekte ikke blir det godes fiende, sa Vibeke Rasmussen, Senior Vice President Product Management and Certification i Yara Clean Ammonia. Hun sitter også i Norsk Hydrogenforums styre.

Yara International er en av verdens største ammoniakkprodusenter. Nå har Yara og Northern Lights, som transporterer og lagrer CO2, inngått en bindende kommersiell avtale om transport og lagring av CO2 som muliggjør den første transporten av CO2 på tvers av landegrenser. Det skriver Yara i en pressemelding.

Northern Lights anlegg som skal ta imot CO2 fra Yara Sluiskil. Foto: Svein Ove Søreide.

Yara har som mål å redusere sine årlige CO2-utslipp fra ammoniakkproduksjonen i Sluiskil i Nederland med 800.000 tonn. Flytende CO2 skal transporteres av Northern Lights med skip fra Nederland til trygg og permanent lagring 2,6 kilometer under havbunnen utenfor Norge.

- Dette er en milepæl for avkarbonisering av utslippstung industri i Europa, og for Yara er det et viktig skritt for å redusere utslipp fra ammoniakkproduksjonen, produktporteføljen og matverdikjeden for øvrig, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara International, i pressemeldingen.

Fjerning av 800.000 tonn CO2 ved Yara Sluiskil tilsvarer 0,5 % av de samlede CO2-utslippene i Nederland (2022). I løpet av de neste 15 årene vil Yara fjerne rundt 12 millioner tonn CO2 fra produksjonen i Sluiskil.  

 

Foto: YaraYara har som mål å redusere sine årlige CO2-utslipp fra ammoniakkproduksjonen i Sluiskil i Nederland med 800.000 tonn.