Under Nor-Shippings hydrogenkonferanse 5. juni kunngjorde rederiet Møre Sjø at de har bestilt to hydrogendrevne bulkskip. Møre Sjø ble i fjor tildelt støtte fra Enova til dette. Det er GreenH som skal levere hydrogenet.
– Vi har utviklet dette prosjektet gjennom flere år, fått god støtte og funnet et konsept for de nye skipene vi har stor tro på. Eksisterende bulkskip er utdaterte, og vi måtte derfor tenke helt nytt. Etter en nøye vurdering av teknologimodenhet, kostnadseffektivitet og sikker tilgang på drivstoff, falt valget på hydrogenskip med hydrogenbrenselceller, sier Torstein Holsvik i Møre Sjø i en pressemenlding fra GreenH.
Møre Sjø driver bulktransport av blant annet sand, singel, pukk, grus, stål og salt og driver i dag en flåte bestående av to eldre fartøy. De nye fartøyene til Møre Sjø vil være topp moderne og ha en lengde på 85 meter og en dødvekt på 4000 tonn.
– Når skipene ferdigstilles tidlig i 2027, forventer vi at pris for hydrogen og pris for marin gassolje, som kunne vært et alternativ, er på linje. Alle fossile drivstoff vil gradvis bli pålagt økt CO2-avgift, det vil ikke hydrogen. Lave strømpriser for produksjon av hydrogen i nord, kombinert med støtte fra Enova og NOx-fondet, har veid tungt ved valg av drivstoff. Vi kritiserer ikke andre som tenker annerledes, men etter et grundig forarbeid falt valget for oss på komprimert hydrogen, sier Holsvik.
De to fartøyene er designet av Naval Dynamics, mens systemintegrasjon utføres av e-Cap Marine. Prosjektet har fått investeringsstøtte fra ENOVA og NOx-fondet, finansiell bistand fra NRP og teknisk bistand fra Grønt Skipsfartsprogram.
Hydrogen levert av GreenH
– Vi er stolte av å samarbeide med Møre Sjø om det som blir de første hydrogenbulkskipene i sitt slag. Disse skipene vil bunkre ved flere av GreenHs produksjonsanlegg og vil dermed være viktig for at også hydrogenanlegg og en maritim infrastruktur realiseres, sier administrerende direktør i GreenH, Morten Solberg Watle i pressemeldingen.
– Dette viser hvordan hydrogen kan brukes på stadig flere typer fartøy og at vi trenger rederier slik som Møre Sjø som leder an og viser hva som er mulig. Markedet modner ikke på magisk vis over natten fra null til hundre. Det er prosjekter som dette som konkret bidrar til at hydrogenmarkedet modnes, sier Watle i GreenH.
- Dette er fantastiske nyheter, og våre gratulasjoner går til rederiet, verftet og til GreenH. Bulkskipene viser enda et viktig område for bruk av hydrogen for utslippsfri maritim transport. Det skal bli spennende å følge byggingen fremover, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Hydrogenkonferansen på Nor-Shipping ble arrangert av NHF i samarbeid med med Ocean Hyway Cluster og Maritime CleanTech. Lin April Løstegård fra NHF var med og ledet programmet:
- Dette var den best tenkelige åpningen av Hydrogenkonferansen på Nor-Shipping. Vi takker våre gode samarbeidspartnere og alle som deltok, smiler hun.