Foto: Airbus

Satser på hydrogen på flyplasser

Avinor og SAS skal samarbeide med flyprodusenten Airbus om å utvikle infrastruktur for hydrogen på norske og svenske flyplasser. Norge og Sverige posisjonerer seg dermed som foregangsland for hydrogenfly.

02 feb. 2024

Også Swedavia, Sveriges svar på Avinor, og det svenske energiselskapet Vattenfall er med i avtalen. Airbus har et mål om å få det første hydrogenflyet i kommersiell drift i 2035. Hydrogenfly vil ikke bare redusere flyutslippene i luften betydelig, men kan også bidra til å avkarbonisere lufttransportaktiviteter på bakken.
 
– Det er ikke lenge til vi er i 2030 og skal krysse den første målstreken for klimamålene, så det er viktig og gledelig at disse store aktørene nå er i gang med et konkret samarbeid, sier generalsekretær i Norsk Hydrogenforum, Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
 
Samarbeidet vil bidra til kunnskap om hydrogenfly, infrastrukturen på flyplassene og verdikjeden for operativ drift, inkludert forsyningslinjer for drivstoff. Det skal identifiseres hvilke norske flyplasser som skal tilrettelegges for hydrogenfly, samt behov knyttet til det regulatoriske rammeverket.
 
Dette er første gang en mulighetsstudie av denne typen dekker to land og mer enn 50 flyplasser. Det gjenspeiler partnernes felles ambisjon om å komme videre på veien mot målet om netto null karbonutslipp fra luftfarten i 2050.
 
- Hydrogen seiler opp som en sentral energibærer i fremtidens fossilfrie luftfart. Som eier og operatør av 43 flyplasser over hele Norge, har Avinor jobbet med bærekraft i mange år allerede, og har tatt en posisjon som en pådriver og tilrettelegger for den grønne omstillingen av norsk luftfart. Vår dialog med Airbus om avkarbonisering av luftfart går flere år tilbake og vi er veldig glade for å kunne annonsere dette samarbeidet sammen med SAS og våre gode naboer i Sverige. Norge, så vel som Sverige, er godt posisjonert for å være en tidlig pådriver for introduksjonen av hydrogendrevne fly. Vi ser frem til å bidra med vår ekspertise samt infrastruktur for å bringe dette viktige arbeidet videre, sier konsernsjef i Avinor, Abraham Foss i en pressemelding.
 
- Verden tar viktige steg mot en mer bærekraftig fremtid. Samtidig skal vi i SAS sikre at også kommende generasjoner kan nyte fordelene med sømløse globale forbindelser. Ved å samarbeide med noen av de sterkeste og mest innovative aktørene i bransjen, tar vi ansvar for å drive overgangen mot netto-nullutslipp. En reise som er avgjørende ikke bare for SAS, men for hele luftfartsindustrien, sier SAS’ konsernsjef Anko van der Werff.
 
-Hydrogen skiller seg ut som en viktig muliggjører for en bærekraftig luftfartsfremtid, sier Guillaume Faury, administrerende direktør i Airbus. Se også pressemelding fra Airbus.

– Det er ikke lenge til vi er i 2030 og skal krysse den første målstreken for klimamålene, så det er viktig og gledelig at disse store aktørene nå er i gang med et konkret samarbeid.

Ingebjørg Telnes Wilhelmsen