Foto: Norsk Hydrogenforum

Nytt hydrogenanlegg åpnet i Egersund

- En stor dag for Egersund, Rogaland og verden, sa næringsminister Jan Christian Vestre under åpningen.

08 feb. 2024

Det nye anlegget på Kaupanes utenfor Egersund har en kapasitet på 1 MW og skal produsere 388 kg hydrogen i døgnet. Anlegget eies av Dalane Energi og har fått støtte gjennom EU-prosjektet ROBINSON. Når prosjektet er avsluttet, vil eierskapet tas over av Dalane Hydrogen, som eies av HYDS, Dalane Energi og Eigersund Næring og Havn KF.

- Vi er først i Rogaland til å produsere grønt hydrogen for det kommersielle markedet

Arild Stapnes Johnsen er CTO i Dalane Energi AS og daglig leder i Dalane Hydrogen AS.

- Det er en stor dag for Dalane Energi. I 1905 var vi første energiselskap i Rogaland som produserte elektrisitet "for allmenn benyttelse", som det het den gangen. Nå er vi først i Rogaland til å produsere grønt hydrogen for det kommersielle markedet. Jeg har fulgt ROBINSON-prosjektet tett fra starten av, og ROBINSON har flere teknologiske konsepter som utvikles og skal testes i fullskala her på Eigerøy. Takket være god styring og dyktige fagfolk i både HYDS og Alltec, er hydrogenanlegget den første fysiske komponenten som er klar i ROBINSON-prosjektet.

Arild Stapnes Johnsen. Foto: Dalane Energi AS
Hydrogenanlegget gir industrielle synergier

Egersund har en av Norges største fiskerihavner og har tilgjengelig havneareal til å etablere synergier mellom industrier.

- Vi er nå den første havnen som kan tilby hydrogen på kaikanten

- Vi er nå den første havnen som kan tilby hydrogen på kaikanten. Nå er vi på jakt etter karbon, så vi i tillegg til hydrogen også kan tilby metanol. Vi vil også utnytte overskuddsvarmen og oksygen til ny industri, som rekeproduksjon, sa Tommy Bjellås, havnesjef hos Egersund næring og havn.

Bygg og anlegg viktig marked

Hydrogenet som produseres skal tas i bruk i bygg og anlegg, tungtransport, industri og på skip.

Nylig ble det demonstrert produksjon av asfalt med bruk av fornybart hydrogen fra HYDS sitt anlegg på Stord. Under åpningen la Veidekkes konserndirektør for strategi og bærekraft, Lars Erik Lund, vekt på at det fremdeles er mange utfordringer, men at hydrogen er helt nødvendig for å nå deres bærekraftsmål.

- Alternativet til hydrogen er naturgass

- Vi utfører 600 prosjekter daglig og har 25 asfaltfabrikker i Norge. Våre utslipp skal til null i 2045. Alternativet til hydrogen er naturgass, sa Lund.

Kan oppskaleres i takt med markedet

Anlegget er dimensjonert for å kunne skaleres opp i takt med etterspørselen i markedet.

- Mulighet til å skalere opp til 7 MW

- Vi har mulighet til å skalere opp til 7 MW, og vi har lagt inn en søknad i den europeiske hydrogenbanken for neste steg, sa Thor Henrik W. Hagen, CEO i HYDS.

- Sender et tydelig signal til de som vurderer å ta i bruk hydrogen

- Dette sender et tydelig signal til de som vurderer å ta i bruk hydrogen, men som så langt har nølt med å sette i gang. Vi gratulerer HYDS, Dalane Energi og Eigersund Næring og Havn KF og ser frem til fortsettelsen, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen, generalsekretær i Norsk Hydrogenforum, i en kommentar.