Norge sentral under F-Cell 2018 i Stuttgart

Norge er partnerland under f-cell 2018. Det betyr økt oppmerksomhet for Norges satsing på hydrogen og brenselceller. NHF organiserer en norsk stand med 8 utstillere og en norsk Workshop der norske aktører får presentert seg for publikum. Styreleder Steffen Møller-Holst i NHF er key note speaker, det skal deles ut en pris til et prosjekt med aktører fra Norge og Baden-Württemberg, og det blir et kveldsarrangement i norske farger!

29 aug. 2018

Norske aktører vil være med å prege f-cell 2018 som arrangeres i Stuttgart 18-19 september. Som partnerland har Norge fått en sentral rolle under konferansen og utstillingen. NHF legger til rette for en felles norsk stand og har ansvaret for en norsk workshop. Dette gjør vi i godt samarebeid med Innovasjon Norge i Tyskland og NCE Maritime CleanTech (NCE MCT). 

 

Norsk stand med åtte deltakere

NHF har i flere år organisert felles norsk stand ved en del internasjonale messer. Hannovermessen og FC Expo i Tokyo er gode eksempler. På denne måten får vi presentert flere norske virksomheter samlet, og vi gjør arbeidet med å delta betydelig lettere for den enkelte utstiller. På f-cell 2018 gjør vi dette igjen, og denne gang deltar foruten NHF og NCE MCT, Nel Hydrogen, Hexagon Composites, Norsk H2,  Westcon Power & Automation, SINTEF og FME´en MoZEES. Sammen skal disse aktørene bli en godt synlig del av utstillingen under f-cell. Det er også lovet storfint besøk til standen, blant annet fra Ministry Director Helmfried Meiner fra transportdepartementet i Baden-Württemberg og fylkesordfører i Rogaland Solveig Ege Tengesdal. 

Fra f-cell exhibition 2017. Foto: f-cell.

 

Norsk workshop med maritimt fokus

NHF og NCE MCT arrangerer en norsk workshop den 19 september der vi vil presentere et bilde av hva som skjer innen det maritime på hydrogen og brenselceller i Norge. Følgende innlegg står på agendaen: 

  • Maritime hydrogen projects in Norway v/ Pål G Eide, Project Manager NCE Maritime Cleantech
  • MoZEES Maritime Case Study on a Hydrogen and Fuel Cell Driven High Speed Passenger Ferry, v/ Øystein Ulleberg, Principal Scientist, Institute for Energy Technology, Center Director, Research Center MoZEES
  • Development and Piloting of Ferry with Fuel Cell, Hydrogen and Battery v/ Kåre Nerem, Project Manager HYBRIDskip, Fiskerstrand AS
  • Design and integration of approved hydrogen systems in ships – the complete value chain from production to electricity v/ Tomas Tronstad, Managing Director , HYON

 

f-cell award til norsk-tysk samarbeid

Som en del av f-cell deles det ut en pris til et FoU-prosjekt eller en prosjektidé mellom aktører fra partnerlandet og Baden-Württemberg. Denne gangen er det altså norske aktører som har mulighet til å vinne heder og ære i tillegg til 10.000€ for et innovativt, miljøvennlig prosjekt basert på hydrogen og brenselceller. Prisen deles ut av minister Franz Untersteller under kveldsarrangementet den 18 september.   

 

Besøk fra Baden-Württemberg til Oslo og Akershus

I januar besøkte en større delegasjon fra Baden-Württembergs departementer for transport og energi og klima Oslo og Akershus. NHF fasiliterte da en workshop innen hydrogen og brenselceller hvor norske aktører ble presentert sammen med Akershus fylkeskommunes satsing på hydrogen til transport. På møtet ble også en intensjonsavtale mellom Akershus fylkeskommune og Baden-Württemberg signert. Besøket følges opp med en gjenvisitt av en delegasjon fra Akershus fylkeskommune til minister for miljøvern, klimavern og energisektoren Franz Untersteller i oktober 2018. NHF håper at den gode kontakten med Baden-Württemberg, som blant annet huser bedrifter som Audi og Bosch, skal kunne gi nye forretningsmuligheter til norske aktører innen hydrogen og brenselceller.

Minister Franz Untersteller og leder for hovedutvalg for Samferdsel i Akershus fylkeskommune, Solveig Schytz, med intensjonsavtalen mellom Baden-Württemberg og Akershus fylkeskommune. Foto: Akershus fylkeskommune. 

 

Vi oppfordrer norske selskaper til å delta på f-cell som i år altså gir ekstra fokus på Norge. Les mer om f-cell på deres nettsider