Anlegget skal ligge ved Karmsund Groups Servicebase og vil gi direkte tilgang til hydrogenbrukere i både maritime og landbaserte sektorer. Prosjektet skal produsere over 3 000 tonn fornybart hydrogen årlig med en elektrolysekapasitet på 20 MW.
- Som en lokal aktør med sterke røtter i næringslivet her er vi stolte over å ta et konkret steg mot etablering av hydrogenproduksjon på Haugalandet, sier Marie Aanensen, styreleder i Karmsund Hydrogen. - Dette prosjektet legger grunnlaget for nye grønne verdikjeder og bidrar til å sikre konkurransekraften til våre industrier i en fremtid med lave utslipp.
-Vi gratulerer Karmsund Hydrogen og HydePoint med dette fremtidsrettede samarbeidet. Kortreist, fornybart hydrogen vil gi betydelige utslippskutt lokalt og bidra til å styrke regionen ytterligere, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Svar på industriens behov
Initiativet er et svar på behovene til lokal industri. Regionen ønsker å redusere utslipp og støtte bærekraftig vekst blant annet ved hjelp av lokalt produsert fornybart hydrogen.
- Dette prosjektet viser hvordan sterke industrielle partnerskap kan føre til reelle utslippsreduksjoner, sier Jens Berge, CEO i Norwegian Hydrogen. – Haugalandet har de rette forutsetningene for å bli et knutepunkt for grønn industri, og vi er glade for å være en del av et samarbeid som omsetter ambisjoner til konkrete tiltak.
Flytende, fleksibel hydrogenproduksjon
HydePoints løsning kombinerer et lektersystem med landbasert infrastruktur. Produksjonskapasiteten kan skaleres opp ved hjelp av moduler, noe som er svært fleksibelt og kan skje nært der sluttbruker er.
- Vi er glade for å bringe vår teknologi for maritim hydrogenproduksjon inn i dette samarbeidet, sier Elin Steinsland, CEO i HydePoint. - Sammen ønsker vi å levere en standardisert, modulær og skalerbar løsning som støtter avkarbonisering der det har størst betydning – tett på brukeren.
Leverer hydrogen i 2028
Prosjektet skal levere hydrogen fra 2028 og er allerede i dialog med industrielle og maritime kunder for å sikre at produksjonen er tilpasset reell, lokal etterspørsel. Tett dialog er viktig for langsiktige leveranseavtaler og avkarbonisering på tvers av sektorer.