Hynion størst på hydrogen til kjøretøy i Sverige

Hynion størst på hydrogen til kjøretøy i Sverige

Med en avtale om å forsyne busser i Sandviken med hydrogen og overtakelse av Lindes fyllestasjon i Sandviken, blir Hynion den største leverandøren av hydrogen til busser og personbiler i Sverige.

17 jan. 2022

Hynionstasjonen i Sandviken skal blant annet forsyne de lokale hydrogenbussene. Foto: Hynion

Gjennom oppkjøpet av hydrogenstasjonen i Sandviken blir Hynion Sveriges største leverandør av nullutslippsdrivstoffet hydrogen, varsler Hynion i en børsmelding. Med tre stasjoner i Gøteborg, Stockholm og Sandviken har selskapet nå et godt utgangspunkt for å utvikle det svenske hydrogenmarkedet i transportsektoren.

Transportselskapet Transdev har nylig investert i to hydrogenbusser og vil snart sette disse bussene i rutetrafikk på vegne av X-trafik, kollektivselskapet i Sandviken. I et samarbeid mellom X-trafik, Linde og Hynion ble bussene fylt med hydrogen i desember for å fullføre den innledende testingen. Hynion vil fortsatt ha ansvar for tanking når bussene går inn i regulær trafikk. 

– Vi er glade for at Hynion overtar hydrogenstasjonen i Sandviken. Å ha kompetente og pålitelige aktører gjennom hele kjeden er avgjørende for vellykket drift av våre to hydrogenbusser, sier Fredrik Beckius, forretningssjef Gävleborg og Hälsingland, Transdev Sverige AB.

Sandviken tidlige ute med hydrogenbiler

For å forsyne busser og biler i Sandviken med hydrogen, overtar Hynion hydrogenstasjonen i Sandviken fra Linde. Dialogen med Linde har pågått siden Hynion tok over stasjonen på Arlanda i sommer. Hynion overtar driften og eierskapet av stasjonen fra 1. februar 2022.

– Vi registrerer at det er stor interesse for bruk av hydrogen i Sandviken og at flere aktører allerede har tatt i bruk hydrogenbiler. Når de første bussene kommer i drift ser vi at Sandviken er et sted vi kan bygge opp volumer på stasjonen tidlig. Vi vil jobbe aktivt med de lokale aktørene for å sikre en positiv utvikling for hydrogen som drivstoff i regionen, sier Slavica Djuric, administrerende direktør i Hynion Sverige.

Offentlig tilgjengelig stasjon

Hynion planlegger allerede for en permanent løsning for tanking av bussene. De to første, og etter det flere busser, kan fylles jevnlig ved hydrogenfyllestasjonen i Sandviken. Stasjonen er en offentlig stasjon åpen for alle som kjører forbi.

Sandviken har vært i forkant med bruk av hydrogenbiler, og lokale bedrifter har kjørt hydrogenbiler og tanket på den lokale stasjonen i flere år.

– Vi er fornøyde med funksjonaliteten til hydrogenbilene. Vi er også det første selskapet i Sverige som i et pilotprosjekt åpner for at ansatte kan ha hydrogenbiler som firmabiler.  Vi ser frem til et godt samarbeid med en engasjert stasjonsoperatør som Hynion, sier Johan Mildner, Country HR Coordinator Sweden Sandvik Group.