Her er Everfuels mobile hydrogenfylleenhet

Hydrogenselskapet Everfuel har lansert påfyllingsenheten Everfiller – en fleksibel og mobil drivstoffløsning for hydrogen for mindre kjøretøyflåter.

25 mai 2022

– Mangel på infrastruktur er en av hovedårsakene til at kun et fåtall hydrogenkjøretøy ruller rundt på nordiske veier. Vi er derfor veldig glade for at Everfuel er kommet med i Next Wave og nå lanserer et nytt og viktig infrastrukturtilskudd for hydrogen som drivstoff, sier generalsekretær i NHF og prosjektleder i Next Wave, Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.

Med Everfiller tar Everfuel sikte på å kunne tilby lavvolumpriser som ligger én euro/kilo under det en konvensjonell fyllestasjon klarer. Prisreduksjonen oppnås  fordi det ikke er behov for å investere i en stasjon. Tankingen vil derimot gå langsommere fordi det ikke benyttes kjøling og kompresjon. Enheten er fullt mobil og kan enkelt flyttes når påfyllingsperioden er over.

– Everfiller gir større fleksibilitet for kundene. Vi opplever stor etterspørsel etter operatører for å kunne teste hydrogen som drivstoff, og vi kunne ikke vært mer begeistret for at vi nå er i stand til å gjøre hydrogen tilgjengelig for enda flere, sier Everfuels teknologidirektør Uffe Borup.

Pilotsystem klart i 2023

Eiere av mindre brenselcellekjøretøyeflåter har tidligere møtt utfordringen med kostbare investeringer i fullskala stasjonære stasjoner og forpliktelser om langsiktig uttak. Everfiller senker disse barrierene og gjør hydrogendrivstoff tilgjengelig for brukere med små depoter, påpeker Everfuel.

Enheten har tre innebygde drivstoffuttak som kan fylle inntil tre kjøretøy parallelt. Løsningen vil være spesielt gunstig i bussdepoter.

De tyske offentlige transportaktørene Regionalverkehr Köln GmbH (RVK), WSW mobil GmbH og In-der-City Bus (ICB), har uttrykt ønske om å delta i testingen av prototypen.

Everfiller er basert på patentsøkt teknologi fra Everfuel, og piloter forventes i andre halvdel av 2023, med fullskala drift i 2024.

Om Next Waves rolle

Nordic Hydrogen Partnership (NHP) har fått finansiering til Next Wave II gjennom Nordic Innovation, for å utvide samarbeidsprosjektet for hydrogenbasert tungtransport i de nordiske landene. Norsk Hydrogenforum, Vätgas Sverige, Brintbranchen, Icelandic New Energy, VTT Tech. Research Finland og Kunnskapsbyen Lillestrøm samarbeider med Everfuel om utviklingen av en mobil hydrogenfylleenhet som en av leveransene i det nye prosjektet.


Tre hydrogenkjøretøyer kan fylle hydrogen på én gang, med Everfiller-enheten. Illustrasjon: Everfuel