- Hydrogen og ammoniakk kan bli viktige energibærere i omstillingen. Med denne støtten legger vi til rette for at norsk sjøfart tar nye viktige steg mot utslippsfrie skip, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding fra Enova.
Enova har tildelt støtte til fire hydrogendrevne og to ammoniakkdrevne skip i denne runden. Til sammen er det snakk om ca. 510 millioner kroner til hydrogenprosjekter og 253 millioner kroner til ammoniakkprosjekter. Selskapene som har fått støtte, er LH2 Shipping, Møre Sjø og Amon Prosjekt1:
- Dette er en viktig satsning fra Enova som kommer til å gi nødvendige utslippskutt i maritim sektor. Det er gledelig å se et Enova har lyttet til våre innspill om behovet for å bygge opp verdikjedene for hydrogen og ammoniakk i maritim sektor slik at Norge fortsatt kan ha ledertrøyen på, sier Ingebjørg Telnes Wilhelmsen.
Første infrastruktur for ammoniakk
Enova lanserer altså en ny støtteordning for bunkringsanlegg for ammoniakk slik at vi kan etablere den første infrastrukturen for ammoniakk som drivstoff langs norskekysten. Det er prosjekter med modne planer for levering og bruk som får støtte.
- Vi ser at aktører innen ammoniakk nå møter økt usikkerhet, men ammoniakk har fortsatt egenskaper som gjør det til en av de mest lovende energibærerne i et lavutslippssamfunn. Enova vil stå stødig sammen med de som jobber for å vise hva ammoniakk kan bidra med, sier Børge Noddeland, seniorrådgiver i Enova.
Enova varsler en løypemelding for hydrogen og ammoniakk i sjøfarten til høsten.
- Norge skal være i front
- Norge skal være i front i omstillingen til sjøs. Når vi støtter utviklingen av slike prosjekter i maritim sektor, gjør vi det mulig for dem å gå foran i å ta i bruk nye løsninger globalt. Det gir både lavere utslipp og nye muligheter for norsk næringsliv, samtidig som at det sikrer fremtidens arbeidsplasser, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i pressemeldingen.
- Teknologien er fortsatt ny. Nå vil vi hjelpe næringen med å lære og få erfaring, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad i pressemeldingen.
- Skal vi kutte utslippene i skipsfarten, må vi satse på løsninger som kan vokse og brukes i stor skala fram mot 2050, sier han.
- Stor interesse for hydrogen og ammoniakk
- Vi ser at det er stor interesse for hydrogen og ammoniakk, og at søknadsinngangen er god, sier Rune Holmen, leder for maritim transport i Enova, i pressemeldingen.
- Samtidig må vi erkjenne at dette er krevende og det vil ta tid. Det er mange brikker som skal falle på plass, sier han.