Enova- og EU-støtte sikrer 10 nye hydrogenbusser til Ruter

– Man må ha stayerevne for å lykkes med hydrogen, fastslår klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) som delte den gode nyheten om at ENOVA støtter Ruters satsing på Hydrogenbusser med hele 38,2 millioner kroner.

28 juli 2018

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, Foto: Mona Lindseth / Venstre

– Man må ha stayerevne for å lykkes med hydrogen, fastslår klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) som delte den gode nyheten om at ENOVA støtter Ruters satsing på Hydrogenbusser med hele 38,2 millioner kroner.

Fem hydrogenbusser har de siste årene vært testet ut i Oslo og Akershus, nå kommer det flere: 10 hydrogenbusser med tilhørende infrastruktur på regionruter skal testes ut i Asker og Bærum.

– Det nye denne gangen er at det er regionsbussene som står for tur. I Norge finnes det om lag 4.500 regionbusser og vi er avhengige av at vi finner gode lav- og nullutslippsløsninger for disse, understreker Ola Elvestuen.

Bussene skal settes i drift i fjerde kvartal 2020. Ruters regionruter kjøres fortrinnsvis av større busser. Per i dag finnes det ikke tilgjengelig gode nullutslippsalternativer for disse. Ruter anser at batterielektriske busser er velegnet som bybusser, mens mange av de regionale rutene vil kreve hydrogenbusser. Prosjektet er et ledd i Ruters langsiktige arbeid med å gjøre kollektivtransporten i Oslo og Akershus utslippsfri.

 

Venstres fylkestingsrepresentanter Solveig Schytz og Eirik T. Bøe jubler for støtten fra ENOVA: – Akershus har lagt inn mye penger og båret en høy risiko i arbeidet med nullutslippsteknologi i transportsektoren og innfasing av Hydrogen de siste årene, og vi har vært utålmodige på at staten skal bidra mer sier Solveig Schytz. -Et solid bidrag fra ENOVA til dette prosjektet betyr svært mye for utviklingen videre understreker Eirik T. Bøe.

Ruter kommer med dette med som partner i EU-prosjektet JIVE 2 hvor ambisjonen er at det skal tas i bruk ca. 150 hydrogenbusser i en rekke byer i Europa. Dette er del to som etterfølger "JIVE 1", som tilsammen utgjør det desidert største hydrogenbussprosjektet i Europa med over 300 busser i 22 byregioner. Kølnregionen er en av de som mottar flest busser her, med ordrer på tilsammen 40 busser. De arrangerer den neste store Zero Emission Bus Conference den 27. og 28. november, et must for alle hydrogeninteresserte byer og regioner i Norge:

https://www.hydrogen.no/hva-skjer/arrangementer/zero-emission-bus-conference-2018 .

Kilde:

https://www.venstre.no/artikkel/2018/07/19/enova-stotte-til-flere-hydrogenbusser-i-akershus/