ASKOs hydrogenlastebiler offisielt innviet

20. januar lanserte ASKO verdens første flåte med hydrogendrevne lastebiler. Lastebilene drives elektrisk med strøm fra brenselsceller som benytter hydrogen som drivstoff.

20 jan. 2020
Hydrogendrevet lastebil

Scania-lastebilene har en totalvekt 26 tonn og en rekkevidde på 500 kilometer. Foto: ASKO

De fire lastebilene skal frakte dagligvarer til blant annet NorgesGruppens butikker med utgangspunkt i Trondheim.

Lastebilene som nå er satt i drift er produsert av Scania, med støtte fra blant andre ENOVA. Med en totalvekt 26 tonn har lastebilene en rekkevidde på 500 kilometer.

Hydrogenet til bilene framstilles lokalt, med energi fra 9000 kvadratmeter solceller på taket til hos ASKO MIDT-NORGE. Hydrogen som produseres skal ikke bare brukes på de nye lastebilene, men også på biler og trucker i egen virksomhet.

- Jeg er stolt av at vi får tillit fra eierne våre til å gjennomføre et slikt prosjekt. Med dette prosjektet viser vi at vi er i front i verden når det gjelder nullutslipp fra lastebiler, sier Jørn Arvid Endresen, direktør i ASKO MIDT-NORGE.

 ASKO har ambisjon om å bli klimanøytrale. Ambisjonen innebærer at ASKO kun skal distribuere dagligvarer med nullutslippsbiler (elektrisk og hydrogen) innen 2026. Hydrogenprosjektet er et viktig tiltak for å nå denne ambisjonen.

Hydrogenteknologi har et stort potensial som 0-utslippsalternativ for lastebiler på lengre distanser, mens batterielektriske lastebiler kan egne seg for mer bynær distribusjon. ASKO tester også ut denne løsningen.

Kilde: https://asko.no/nyhetsarkiv/asko-lanserer-verdens-forste-hydrogendrevne-lastebil/